Gemeente Ede
03:04
GreenprojectSeizoen 6Aflevering 2

De FoodValley regio waarin Ede ligt, is een unieke bundeling van innovatie, kennis, bedrijvigheid en onderwijs op het gebied van gezonde en duurzame voeding. Inwoners en bedrijfsleven zorgen in Ede voor steeds meer deelname aan allerlei initiatieven rondom lokaal, ambachtelijk en duurzaam voedsel. In de regio zijn tal van Food-initiatieven te noemen: Voedingsziekenhuis Gelderse Vallei, het World Food Center, werkgroep Eetbaar Ede en nog vele andere.

Onderwijs en innovatie

Wageningen UR behoort met haar onderzoek naar duurzaam voedsel tot de wereldtop. Ziekenhuis Gelderse Vallei is hét voedingsziekenhuis van Nederland. De Alliantie Voeding Gelderse Vallei is een innovatieve samenwerking tussen ziekenhuis, Wageningen UR, bedrijven (zoals Friesland Campina) en regionale zorginstellingen. Voeding, smaak en bewegen staan dagelijks centraal in de zorg aan patiënten. Doel van de Alliantie is om gezondheidswinst te behalen voor patiënten.

Initiatieven inwoners

Vanuit inwoners is er de werkgroep Eetbaar Ede. Zij willen producenten en afnemers van lokale en ambachtelijke producten aan elkaar verbinden. In de wijk Kernhem is veel belangstelling voor vierkante metertuintjes. Tuintjes die de bewoners zelf onderhouden. Een organisatie als woningcorporatie Woonstede introduceert moestuintjes op balkons. Dit zijn enkele voorbeelden waarbij inwoners zelf met het thema Food bezig zijn. Heeft u zelf een idee over stadslandbouw? Op de pagina stadslandbouw leest u hier meer over.

Streekproducten

De Edese Heidebrouwerij, Brandrood, Wijnhoeve De Veluwe, Remeker Kaas De Groote Voort, Eco Fields: het zijn slechts een aantal voorbeelden van de vele lokale initiatieven, gericht op ambachtelijke streekproducten.

https://www.ede.nl/gemeente/over-ede/edekiestvoorfood/foodinitiatieven/